Woningbezoeken met warmtecamera

Waar zitten de energielekken in uw huis?

Duurzaam Glimmen gaat deze winter voor de 3e keer op pad met de warmtebeeld camera. We kunnen bij u langskomen om de energielekken in uw huis op te sporen.
Ondertussen hebben de deskundigen van Duurzaam Glimmen al 50 woningen bezocht en hebben de bewoners een advies over energiebesparing ontvangen.
In januari/februari 2023 zullen de nieuwe metingen worden uitgevoerd. Dit gebeurd in de winter omdat er een minimaal temperatuurverschil moet zijn tussen binnen en buiten van 10-15 graden.

Met een ‘keukentafelgesprek’ bij jou thuis, zullen we de resultaten van de meting met elkaar bespreken en zal aangegeven worden op welke manieren het energieverbruik naar beneden gebracht kan worden. Hier krijg je vervolgens een rapportage van toegestuurd.

Er zijn geen kosten verbonden aan dit onderzoek. Wel zouden wij het waarden als je een vrijwillige bijdrage overmaakt aan Duurzaam Glimmen, maar dit is geen verplichting. 

Wil je meedoen? Geef je voor 31-12-2022 op! Begin januari nemen we dan contact op, om een afspraak in te plannen.

Aanmelden kan via info@duurzaamglimmen.nl, vermeld daarbij je naam, mailadres, adres en telefoonnummer.

Evaluatie ronde warmtebeeld camera

Grote diversiteit in woningen en energieverbruik  vereist een individueel maatwerkadvies per woning

Bezocht zijn 20 vrijstaande woningen, 11 twee onder een kap woningen en een rijwoning. Woningen met platte daken, met schuine daken met pannendak of een rieten kap, grote woningen en kleinere woningen, en goed, matig en slecht geïsoleerde woningen.

Het energieverbruik is ook zeer verschillend en dit komt niet alleen door de grootte van de woning. Ook het bewonersgedrag blijkt daarin zeer bepalend te zijn. Het opgegeven gasverbruik varieert van 1200 m3 tot 4000 m3 per jaar. En het elektra verbruik varieert van 0 kWh (of negatief door eigen opwekking) tot  9000 kWh per jaar.

Ook uit het woningbezoek is gebleken, zoals verwacht, dat in Glimmen eigenlijk geen particuliere woning gelijk is (met uitzondering dus van een aantal huurwoningen). Al lijken aan de voorzijde enkele woningen gelijk dan is er door diverse aanbouwen en aanpassingen toch weer een andere woning ontstaan, die ieder weer een eigen aanpak m.b.t. de isolatie en verduurzaming van de woning vereisen.

Beleving door de bewoners van de eigen woning

Bewoners / eigenaren kennen de woning goed, volgens hun zeggen zijn er geen echte grote verrassingen bij het woningbezoek met de warmtecamera naar voren gekomen. Het was soms meer een bevestiging van eigen verwachtingen.

Overzicht van meest voorkomende installaties en isolatie technische staat van de woningen

Bijna alle woningen worden verwarmd door een gas c.v. verwarming. Voornamelijk door radiatoren met een hoge temperatuurverwarming. Als combiketel verzorgt deze ketel dan ook het warme tapwater. De c.v. ketel is vaak al meer dan 10 jaar oud en geeft dus een lager rendement dan de huidige nieuwe c.v. ketels.

De meeste woningen hebben een natuurlijke ventilatie. Er wordt geventileerd via kieren, ramen en deuren. Vaak is wel een afzuigkap aanwezig, en soms nog een tijdelijke afzuiging in w.c. en of badkamer. In nieuwere woningen is wel een permanente vorm van mechanische ventilatie met ventilatieroosters aanwezig.

Op verscheidene daken zijn al P.V. panelen aangebracht voor eigen stroom opwekking. Dit aantal woningen zal de komende jaren nog groeien. Ook komt het voor dat men zelf geen P.V. panelen op het dak wil, of dat er teveel belemmering door bij voorbeeld bomen is. Men is dan ook op de hoogte van de mogelijkheid om deel te nemen aan de collectieve zonneweide van Duurzaam Glimmen.

De begane grondvloeren zijn deels voorzien van een kruipruimte en zijn over het algemeen niet tot slecht geïsoleerd.

De buitenmuren zijn in enkele gevallen na geïsoleerd. De buitenkozijnen sluiten goed aan op de buitenmuren. De buitenkozijnen zijn in de meeste gevallen wel voorzien van dubbelglas maar dan al wel vaak van voor het jaar 2000 en hebben daardoor een relatief slechter isolatie rendement. De daken zijn over het algemeen redelijk geïsoleerd.

Wat zijn de bewoners volgens huidige inzichten wel en of niet van plan te gaan doen

Algemeen beeld

.