Woningbezoeken met warmtecamera
Waar zitten de energielekken in uw huis?
Duurzaam Glimmen gaat deze winter voor de 3e keer op pad met de warmtebeeld camera. We kunnen bij u langskomen om de energielekken in uw huis op te sporen.
Ondertussen hebben de deskundigen van Duurzaam Glimmen al 50 woningen bezocht en hebben de bewoners een advies over energiebesparing ontvangen.
In januari/februari 2023 zullen de nieuwe metingen worden uitgevoerd. Dit gebeurd in de winter omdat er een minimaal temperatuurverschil moet zijn tussen binnen en buiten van 10-15 graden.
Met een ‘keukentafelgesprek’ bij jou thuis, zullen we de resultaten van de meting met elkaar bespreken en zal aangegeven worden op welke manieren het energieverbruik naar beneden gebracht kan worden. Hier krijg je vervolgens een rapportage van toegestuurd.
Er zijn geen kosten verbonden aan dit onderzoek. Wel zouden wij het waarden als je een vrijwillige bijdrage overmaakt aan Duurzaam Glimmen, maar dit is geen verplichting.
Wil je meedoen? Geef je voor 31-12-2022 op! Begin januari nemen we dan contact op, om een afspraak in te plannen.
Aanmelden kan via info@duurzaamglimmen.nl, vermeld daarbij je naam, mailadres, adres en telefoonnummer.
Evaluatie ronde warmtebeeld camera
Grote diversiteit in woningen en energieverbruik vereist een individueel maatwerkadvies per woning
Bezocht zijn 20 vrijstaande woningen, 11 twee onder een kap woningen en een rijwoning. Woningen met platte daken, met schuine daken met pannendak of een rieten kap, grote woningen en kleinere woningen, en goed, matig en slecht geïsoleerde woningen.
Het energieverbruik is ook zeer verschillend en dit komt niet alleen door de grootte van de woning. Ook het bewonersgedrag blijkt daarin zeer bepalend te zijn. Het opgegeven gasverbruik varieert van 1200 m3 tot 4000 m3 per jaar. En het elektra verbruik varieert van 0 kWh (of negatief door eigen opwekking) tot 9000 kWh per jaar.
Ook uit het woningbezoek is gebleken, zoals verwacht, dat in Glimmen eigenlijk geen particuliere woning gelijk is (met uitzondering dus van een aantal huurwoningen). Al lijken aan de voorzijde enkele woningen gelijk dan is er door diverse aanbouwen en aanpassingen toch weer een andere woning ontstaan, die ieder weer een eigen aanpak m.b.t. de isolatie en verduurzaming van de woning vereisen.
Beleving door de bewoners van de eigen woning
Bewoners / eigenaren kennen de woning goed, volgens hun zeggen zijn er geen echte grote verrassingen bij het woningbezoek met de warmtecamera naar voren gekomen. Het was soms meer een bevestiging van eigen verwachtingen.
- Men vindt hun woning best goed en comfortabel warm te krijgen, met meer of minder gasverbruik.
- Het wooncomfort is erg belangrijk, eigenlijk belangrijker dan de energielasten
- De (slaap)verdieping in de woning wordt vaak minimaal verwarmd, soms geldt dat ook voor de badkamer. Men wil dan ook een relatief koude slaapkamer.
- De meeste klachten betreffen een koude vloer en of een koude trek langs een buitenmuur.
Overzicht van meest voorkomende installaties en isolatie technische staat van de woningen
Bijna alle woningen worden verwarmd door een gas c.v. verwarming. Voornamelijk door radiatoren met een hoge temperatuurverwarming. Als combiketel verzorgt deze ketel dan ook het warme tapwater. De c.v. ketel is vaak al meer dan 10 jaar oud en geeft dus een lager rendement dan de huidige nieuwe c.v. ketels.
De meeste woningen hebben een natuurlijke ventilatie. Er wordt geventileerd via kieren, ramen en deuren. Vaak is wel een afzuigkap aanwezig, en soms nog een tijdelijke afzuiging in w.c. en of badkamer. In nieuwere woningen is wel een permanente vorm van mechanische ventilatie met ventilatieroosters aanwezig.
Op verscheidene daken zijn al P.V. panelen aangebracht voor eigen stroom opwekking. Dit aantal woningen zal de komende jaren nog groeien. Ook komt het voor dat men zelf geen P.V. panelen op het dak wil, of dat er teveel belemmering door bij voorbeeld bomen is. Men is dan ook op de hoogte van de mogelijkheid om deel te nemen aan de collectieve zonneweide van Duurzaam Glimmen.
De begane grondvloeren zijn deels voorzien van een kruipruimte en zijn over het algemeen niet tot slecht geïsoleerd.
De buitenmuren zijn in enkele gevallen na geïsoleerd. De buitenkozijnen sluiten goed aan op de buitenmuren. De buitenkozijnen zijn in de meeste gevallen wel voorzien van dubbelglas maar dan al wel vaak van voor het jaar 2000 en hebben daardoor een relatief slechter isolatie rendement. De daken zijn over het algemeen redelijk geïsoleerd.
Wat zijn de bewoners volgens huidige inzichten wel en of niet van plan te gaan doen
- Men gaat op kierenjacht om daarmee onnodig warmteverlies tegen te gaan.
- Men gaat dubbelglas aanbrengen en of vervangen, vooral in combinatie met komende schilderbeurt.
- Men wil onderzoeken of de begane grondvloer geïsoleerd kan worden
- Nog geen grote aanpak naar een energie neutrale gasloze woning
- Men is vaak huiverig voor het laten volspuiten van de vaak kleine spouw in de buitenmuren.
- Bij toekomstige uitbreidingsplannen zullen ook bestaand blijvende constructies beter geïsoleerd gaan worden.
- P.V. panelen op eigen woning aanbrengen of meedoen aan de zonneweide van Duurzaam Glimmen.
Algemeen beeld
- Naast het type woning en de isolatiegraad van de woning bepaalt het bewonersgedrag voornamelijk het energieverbruik
- Alle bewoners zijn geïnteresseerd in komende duurzaamheid ontwikkelingen
- Men wil op hoogte blijven van de energietransitie en wat dat voor bewoners betekent.
- Hoe loopt de planning in tijd van de energietransitie voor Glimmen.
- De bewoners van Glimmen willen graag van elkaar leren m.b.t. het verduurzamen van hun woning.
.